Дирекция „Национален парк Пирин“ отбеляза Деня на Земята – 22 април

Дирекция „Национален парк Пирин“ отбеляза Деня на Земята с две вълнуващи инициативи, насочени към най-важните ни защитници – децата!

Първата образователна инициатива се проведе в НУ „Паисий Хилендарски“, където малчуганите от подготвителна група „Пчеличка“ с ръководител Кипра Глушкова се потопиха в света на „Планетата срещу пластмасата“.

С помощта на приказка за съвместния живот на морските обитатели и пластмасата, и занимание, в което да преразкажат чутата история с картинки, те научиха за замърсяването с пластмаса в океаните и как можем да се борим с него. Забавна игра на „Не се сърди човече“ пък предизвика децата да изхвърлят разделно колкото се може по-бързо „събрания отпадък“.

Втората образователна инициатива се проведе в СУ „Братя Каназиреви“, където учениците от 6а и 6б класове с техните преподаватели по география и икономика г-жа Вили Бельова и г-жа Елена Колчева се запознаха с темата за замърсяването с пластмаса.

В специален урок шестокласниците разбраха откъде идва пластмасата, как се е развивала през годините, защо е вредна за околната среда и какви са начините да намалим замърсяването с нея.

Седмица на отворените врати тече в момента в Посетителския център на парка в гр. Банско. Тук до 26 април всеки желаещ може да научи повече за пластмасата и борбата ни за чиста планета!

Ежегодно на 22 април хора от цял свят и от различни сфери на живота се обединяват в една обща кауза по отношение на устойчивостта и климатичните действия, отбелязвайки Деня на Земята. Когато действията на милиони хора по целия свят се синхронизират, се създава приобщаващо и въздействащо движение, което е невъзможно да се игнорира.

Тази година Темата за Деня на Земята е „ПЛАНЕТА СРЕЩУ ПЛАСТМАСА“!

Темата насочва вниманието към формирането на колективен ангажимент за справяне с кризата с пластмасите, чрез намаляване на производството на пластмаса с 60% до 2040 г. и изграждане на бъдеще без пластмаса, защото само рециклирането не е достатъчно.