Правила за безопасен туризъм

             Планината е красива през всички сезони – нека и се радваме разумно!

             Туристическите излети, планинските преходи в Национален парк „Пирин“ са нещо вълнуващо през всички сезони на годината. Точно поради тази причина хиляди хора, без значение от възрастта  слагат раниците на гърба и потеглят из планините. Всеки един от тези хора си има предпочитания за маршрути и начини за предвижване.

             При анализ на нещастните случаи се наблюдава непознаване на елементарните правила по безопасност и най-вече неспособността на пострадалите да реагират адекватно в екстремални ситуации.

             С цел да се избегнат инциденти при посещението Ви в Национален парк „Пирин“ експертите от дирекциятя изготвиха следните правила за безопасно поведение:

 

 1. Изберете маршрут и средство за придвижване (пеша, със ски, с колело) според личния си планински опит, способности и физическа подготовка (не се надценявайте, движете се с умерено темпо, не се претоварвайте).

 

 1. Съберете подробна информация за трудността и особеностите на маршрута, вариантите за напускането му. Имайте готовност да промените маршрута си или да се върнете обратно в случай на възникнали трудности, като влошаване на времето, стръмен и опасен склон/препятствие, лавинна опасност, настъпила умора, съмнение за правилността на следваната посока. При възможност е добре да разполагате с карта или GPS.

 

 1. Съберете детайлна информация за метеорологичната обстановка, състоянието на снежната покривка и лавинната опасност. През зимата не тръгвайте при намалена видимост (мъгла) и обилен снеговалеж.

 

 1. Тръгнете с добри обувки (високи, предпазващи глезените, непромокаеми, с добър грайфер) и подходяща екипировка (топли и непромокаеми дрехи в ярки цветове, видими от далечно розстояние).

 

 • Задължителни неща от екипировката са : вода, малко храна, компас, зареден мобилен телефон, аптечка за оказване на първа помощ, джобно ножче и свирка.

 

 1. Задължително информирайте свой близък за планираният преход – час на тръгване, маршрут и час на завръщане. Не се допуска отклоняване от споделеният маршрут. Добре би било да имате и номера на Планинската спасителна служба 088/ 1470, 02/ 963 2000.

 

 1. Не тръгвайте сам, особено ако нямате опит. Потърсете съвет от хора с опит или наемете квалифициран планински водач. Не замръквайте в планината.

 

 1. Планинската застраховка е препоръчителна, особено ако се правят по-продължителни и трудни преходи.

 

 1. При движение в Парка се придържайте към общоприетите правила, от Дирекция „Национален парк Пирин“. Спазвайте указанията на парковата охрана и определените норми и режими.

 

 1. При гръмотевични бури не се прикривайте под единични дървета или в скални ниши, избягвайте движението по билните и изпъкнали части на планината, както и пренасянето на метални части и оборудване.

 

Следвайте маркирани туристически пътеки, не се претоварвайте с допълнителни маршрути.

 

 1. Поемайте достатъчно течности, не се преуморявайте, следвайте собствения си ритъм на движение.

 

 1. През зиматадвижението по немаркирани маршрути в горския пояс е много по-опасно, отколкото в безлесната зона.

 

 1. Внимавайте за опасност от лавини. Потърсете съвет от планинските спасители за избрания от Вас маршрут през зимния период pss.bg .

 

 1. Събирайте гъби и диворастящи плодове, само когато ги познавате. Внимавайте! В парка има много отровни диворастящи цветя, които при пипане и последващо хранене могат да предизвикат силни отравяния.

 

 • Внимавайте за ухапвания от змии и насекоми. При тези случаи пийте течности и си правете студени компреси.

 

 1. Палете огньове само на места, които са обозначени и обезопасени. При напускане на мястото изгасете старателно огнището и почистете терена от отпадъци.

 

 • При пожарили съмнение за пожар незабавно уведомете или потърсете връзка с паркови служители или хижари. Обадете се на тел.: 0749/88204, 0898 779942 – Дирекция „Национален парк Пирин“ и тел. 112 .

 

 1. При овладяването на голям пожар може да пострадате, изчакайте служителите на Парка и/или действайте съгласно техните указания.

 

 • Всяка подадена от Вас информация за забелязани нарушения на територията на парк „Пирин“ е особено ценна тел.: 0749/88204, 0898 779942.

 

 • През зимните месеци щателно преглеждайте личната си и специализирана екипировка (обувки, котки,ски, снегоходки, щеки, лавинни уреди, челници).

 

 

Бъдете предпазливи с децата

 

 • Децата могат да изчерпят всичката си енергия и да се изтощят напълно съвсем неусетна, без да дадат признаци на умора.
 • Ако носите съвсем малки деца в раница, продължителното обездвижване, което това предизвиква, може да утежни някои условия и да доведе до измръзване, преохлаждане или претопляне, изгаряне, слънчасване, дехидратация.
 • Погрижете се децата да бъдат добре екипирани и ги предпазвайте от слънце, вятър и студ.

 

При нещастен случай

 • Погрижете се за вашата безопасност и за безопасността н пострадалия, окажете му първа помощ, завийте го и го изолирайте от влага и вятър, успокойте го. Обадете се на ПСС- централа 088/ 1470, 02/ 963 2000 или тел. 112 и им съобщете следното:
 • точното място на нещастният случай – маршрут, надморска височина и др.,
 • какъв е инцидентът и броят на пострадалите,
 • сериозността на случая – безсъзнание, видими травми и наранявания, дишане, сърдечна дейност,
 • предприети действия за оказване на първа помощ,
 • името и телефонният си номер.

 

За повече информация посетете www.planini.eu , www.pss-bg.bg и https://avalanche.bg.

И помнете: В планината кошче за боклук е собствената Ви раница!

          Присъствието на Национален парк „Пирин” в списъка на световното културно и природно наследство, потвърждава изключителната и универсална стойност на природния обект, който заслужава да бъде съхранен в полза на цялото човечество! Ръководството на Националния парк разчита изцяло на това, посетителите да осъзнават собствената си отговорност към опазването на територията, да се отнасят с уважение към природата и да поддържат адекватно поведение в границите на защитената територия.