Kакво да правим когато намерим диво животно?

На 14 юни в Дирекция „Национален парк Пирин“ бе получен сигнал за намерени две малки сърнета в безпомощно състояние. Служители на парковата дирекция тръгват към мястото, където намират малките. Малките не са били изоставени от майка си, тя е била наблизо, най-вероятно изплашена от хора. Служителите преместват сърнета на безопасно място, в близост до мястото, където са намерени. При проверка на следващия ден е установено, че малките вече не са в района, най-вероятно майката ги е прибрала.

Предвид стартиралия летен туристически сезон Дирекция „Национален парк Пирин“ обръща внимание на всички туристи:

Какво да правим когато намерим диво животно в Национален паркПирин“?

Ако намерите:

Таралежи, сънливци, катерици – всичките обитават и населените места, където често се сблъскват с много опасности. В случаите, когато малките позволяват да бъдат хванати, най-често те са още съвсем невръстни, а често дори още слепи. Ако намерите гнездото или хралупата, откъдето е изпаднало малкото най-добре опитайте да го върнете обратно. Ако е достатъчно голямо, но все пак го хванете, поставете го на безопасно място, ако мястото на което сте го намерили ви се струва опасно, но не много далеч от мястото, на което сте го намерили. Родителите, вероятно, са наблизо, освен ако нямате доказателство за тяхната смърт.

Ако намерите малко диво зайче, сърне или лисиче в полето или гората НЕ ГО ВЗИМАЙТЕ, то не е изоставено. Майката ще се върне принего да гонахрани.Това е обичайно поведение за тези видове животни. Малките стоят спотаени, докато родителите търсятхрана. Ако мястото ви се струва крайно опасно (близо до път или друго оживено място), преместете малкото като не го пипате с голи ръце, но не много надалеч. Майката ще го намери, бъдете сигурни.

Сухоземна костенуркаако е намерена на път или друго оживено място, преместете я на безопасно разстояние от него, в посоката в която се е насочила, и я оставете там. Сухоземните костенурки са защитен вид и небива да се отглеждат катодо машни любимци. Малките и новоизлюпените костенурки са също толкова способни да оцеляват сами, колкото и възрастните независимо, че ни изглеждат по-уязвими. Като правило – не взимайте костенурка ако не сте абсолютно сигурни, че тя е в беда – видимо наранена, намерена в населено място или частна собственост

При намиране на яйца – поставете ги в подходяща поразмер кутийка, в малко пръст от мястото в което са намерени. В никакъв случай не трябва да ги въртите или обръщате, те трябва да запазят позицията си.

Малко на пойна птица (кос, синигери, зеленика, щиглец) – потърсете гнездото в клоните на най-близкото дърво, храст или по околните постройки. Ако го откриете и то е достъпно за вас, върнете малкото в него.

Млада вранова птица (гарван, сокерица, сиваврана, сврака, чавка, посевна врана, сойка), както и млада сова (горска ушата сова, чухал, бухал, забулена сова, др.) паднала на земята качете я на висок клон на някое близко дърво, в района в който сте я намерили.  Достъпно за вас гнездо на лястовичка от същия вид и поставете малкото/ите там.

Прилеп на земята – ако е през деня – приберете прилепа на тихо и тъмно място, най-добре в кутия. Освободете го привечер, като го оставите високо, на вертикална повърхност – тераса, друга сграда.(Прилепите не могат да излитат от хоризонтални повърхности).

 

При подобни случаи сигнали могат да се подават на телефони: 0749/88204- всеки делничен ден от 9:00 до 17:30 и 0898779942- в извънработно време, както и на е-mail: pirin_np@abv.bg