Дирекция „Национален парк Пирин“ отбеляза Деня на Земята с редица инициативи

Нa 18 април паркови служители проведоха открит урок с 52 деца от ДГ Здравец №6 – гр. Банско. Парковите експерти насочиха вниманието им към начините, по които можем да помогнем за опазването на нашата планета. Няколко малки жеста, като рециклиране на отпадъци, спестяване на вода и енергия, и избягване на излишното използване на пластмаса, могат да имат огромен ефект върху опазването на околната среда. Заедно със своите ръководители децата бяха изработили специални постери и подаръци за центъра.

На 21 април за поредна година Дирекция „Национален парк Пирин“ организира пролетно почистване на ниската част на планината, посветено на деня на Земята. Акцията се проведе в парков участък „Баюви дупки“, като беше почистен подхода към защитената територия и една от туристическите пътеки в Национален парк „Пирин“ – Бетоловото – Калята.

В периода 18 април – 21 април в Посетителския център на НП „Пирин” в гр. Банско се проведе Седмица посветена на Деня на Земята. Три организирани групи деца – 82 ученика и 7 ръководители от гр. Банско и София, посетиха информационния център в рамките на седмицата. С тях парковите експерти говориха за един от най-важните екологични проблеми, пред който сме изправени днес – замърсяването с пластмаса и начините, с които всеки един от нас може да помогне за неговото решаване.

Паркови служители присъстваха и раздадоха подаръци на участниците в изложбата „НУ – рециклира и твори“, организирана от НУ „Паисий Хилендарски“ – гр. Банско. Децата и техните учители отново показаха, че за фантазията, въображението и любовта към природата няма граници. В подредената в училището изложба, те показаха различни проекти, изработени от отпадъчни материали – хартия, пластмаса, фолио, капачки.