В ДНП „Пирин“ Световният ден на Земята беше отбелязан с много инициативи

 

На 22 април – Световния ден на Земята служители на ДНП „Пирин“ почистиха традиционно подходите към защитената територия и местата за отдих. 73 чувала с отпадъцибяха събрани от петте Паркови участъка. Наблюдава се тенденция към намаляването им, съпоставено с предишни години.

ВПосетителския информационен център на ДНП „Пирин“ в Банско от 17 до 23 април се проведоха занимания с ученици от цялата страна на темата „Свят без замърсяване с пластмаси“. Бяха обсъдени проблемите свързани с генерирането и замърсяването на защитената територия с отпадъци от пластмаса. Модулът „Мръсен кът“ разкри на децата  огромната заплаха за околната среда и човешкото здраве от безразборното изхвърляне на отпадъци в природата. Децата научиха, колко е важно в защитените територии  да не взимат нищо освен спомени и снимки, да не оставят нищо освен отпечатъци от своите стъпки, и да не убиват нищо освен време.

С редица инициативи в Археологическия музей на Сандански, на 19 април отбелязаха празника. На всеки кръгъл час бяха прожектирани образователни филмчета, посветени на биоразнообразието в Национален парк „Пирин“.

 

Световният Ден на Земята се отбелязва всяка година на 22 април за привличане на вниманието върху опазването на планетата и съхраняването на живота върху нея.За първи път инициативата се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хора от цял свят в защита на околната среда.