Предизвикателството – Пирин Ултра 2017

    „Пирин Ултра 2017“ се проведе с подкрепата на Министерството на околната среда и водите и под патронажа на „Национален парк Пирин“, чиято 55 годишнина честваме през 2017г.

    Сложен терен, ниски температури и силни емоции белязаха планинския ултрамаратон„Пирин Ултра“, който завърши на 24 септември 2017 г. в Банско. В рамките на почти три денонощия пътеките на Пирин планина бях изпълнени с радост, сълзи, колебания и желание за победа.

    Второто издание на най-трудния ултрамаратон в България събра 145 състезатели от десет държави- България, Румъния, Чехия, Италия, Унгария, Ирландия, Гърция, Канада, Китай и Турция. Надпреварата стартира от центъра на Банско в 6.00 часа в петък (22 септември), като участниците се разделиха в две дисциплини – 150 км и 70 км.

Поради твърде усложнената ситуация на вр. „Пирин“ и в целия висок Пирин, отсечката с.Сенекос-вр. „Пирин“ -х. „Яворов“ -вр. „Албутин“ -х. „Загаза“ за дългото трасе, се промени на с.Сенокос-х. „Загаза“.

    Владимир Милушев спечели второто издание на най-трудния ултрамаратон в България – „Пирин ултра“. Той извоюва категорична победа в дългата дистанция, след като преодоля 150-киометровото трасе за 23.03:21 часа.

    Иван Геров, единственият участник от Банско, се класира втори в дългата дистанция  с изоставане от 1.43:25 ч. Божидар Антонов и Пирин Галов пресякоха финала с време 25.50:54 ч. и разделиха третата позиция.

    Меглена Бенева беше най-бърза при жените. Тя измина трасето за 30.28:48 часа, за да изпревари Денка Абрашева (31.49:39 ч.) и унгарката ТундеПап (37.58:48 ч.).

    Шампиони в късата дистанция (70 км) станаха Димитър Желязков и Десислава Христова. Желязков финишира за 10.39:15 часа, като изпревари Ивайло Хаджиев само с 55 секунди. Галин Маринов допълни почетната стълбичка с време 11.09:37 ч.

    Христова постигна много силен резултат – 11.16:39 часа, който се оказа по силите само на първите четирима при мъжете. Втора при дамите се класира Тоня Цвяткова (13.06:11 ч.), а Мая Тенева зае третото място с време 15.04:55 ч.

    Официалните резултатите може да видите тук: http://www.pirinultra.com/rezultati-2017

    Награждаването се проведе в центъра на гр. Банско, където усмихнати и възстановени, победителите получиха своите призове, финиширалите заслужено се радваха на постижението си, а всички останали се заканиха, че догодина няма да останат „длъжни“ на трасето!

    Участниците бяха поздравени от г-н Мирослав Калугеров – Директор на Дирекция „Национална служба за защита на природата“ при МОСВ, и от Директора на Дирекцията „Национален парк Пирин“ г-н Росен Баненски, които връчиха награди на призьорите.

 

 

    Честито на победителите и поздравления за всички завършили!