Да изчистим България заедно

Служители на Дирекция „Национален парк „Пирин” и любители на планината
събраха 62 чувала с отпадъци от защитената територия

За поредна година Дирекция „Национален парк Пирин“ се включи в националната кампания „Да изчистим България заедно“, като организира почистване на защитената територия.

На 13 септември паркови служители и членове на клуб „Пирински стражи“ почистиха туристическите пътеки от хижа Вихрен до Муратово езеро и Рибно езеро. Събраните отпадъци бяха по-малко от очакваните.

На 14 септември експерти и охранители от дирекцията на “Национален парк Пирин” излязоха, за да почистят подходите към защитената територия. Към почистващите в Парков участък „Вихрен“ се присъедини и Мирослав Калугеров – директор дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ.

Желание да участват в почистването изявиха и около 70 доброволци – туристи, любители на планината.

На територията на петте паркови района бяха почистени местностите Бетолово, Пещерата, Буката, Изворите, Тодорова орница, пътеката „Ролбан”, района около х. „Безбог” и водохващането на река Мозговица.

Събрани са около 62 чувала с отпадъци – следи от човешкото присъствие сред природата. “Отпадъците – в раницата!” – това е успешното решение, около което се обединиха участниците в кампанията.

 

инж. Николина Ангелинина
старши експерт към Д „НП Пирин“
тел. 0884323245