Отбелязваме Световния ден на околна среда – 5 юни

„Замърсяване на въздуха – Не можем да спрем да дишаме, но ние можем да предприемем стъпки за подобряване качеството на въздуха“

„Замърсяване на въздуха“, темата на Световния ден на околната среда за 2019 г., е призив за действия в борбата срещу едно от най-големите екологични предизвикателства на нашето време.

Близо 7 милиона души по света ежегодно умират преждевременно в резултат на замърсяване на въздуха. Около 4 милиона от тях обитават Азиатско-Тихоокеанския регион. В световен мащаб общо 9 от 10 души са изложени на нива на атмосферно замърсяване, надвишаващи нормите, разглеждани като безопасни от Световната здравна организация.

Замърсеността на въздуха влияе не само върху здравето на човека и растежа на икономиката. Много от замърсителите, са причина и за глобалното затопляне. Фините прахови частици (ФПЧ), които са резултат от работата на дизеловите двигатели, изгорените отпадъци и отоплението на твърдо гориво, са токсичен замърсител, с кратък жизнен цикъл и значително влияние върху климата. Ако намалим емисиите на такива замърсители, може да забавим глобалното затопляне с до 0.5°C през следващите няколко десетилетия.

Метанът, голям процент от който се получава като резултат от селскостопански дейности, е друг атмосферен замърсител. Емисиите от метан допринасят за образуването на приземен озон, който предизвиква астма и други респираторни заболявания. Този газ има значително по-голямо влияние върху глобалното затопляне дори от въглеродния диоксид.

Какво можем да направим

Тази година Световният ден на околната среда дава възможност на всеки от нас да се включи в борбата срещу замърсеността на въздуха по света. И не е нужно да чакаме до 5 юни, за да предприемем действия.

Какво можем да направим? – от колоездене или ходене на работа пеша и обратно, до рециклиране на отпадъка от домакинството и изискване от местните власти да подобрят зелените пространства в града. Ето още няколко идеи:

  • Изключи светлините и електроуредите, които не използваш.
  • Провери категорията ефективност на системите си за домашно отопление и готварските печки, за да използваш модели, които пестят пари и щадят здравето.
  • Не изгаряй отпадък – това директно допринася за замърсяването на въздуха.

Какво друго можем да направим, за да се справим с този проблем? Сподели своите идеи в социалните мрежи, като използваш хаштаг #worldenvironmentday.

На тазгодишното издание на Световния ден на околната среда международната организация, която провежда кампанията на наднационално ниво, приканва всички в периода от 24 май до 5 юни да се включат в Предизвикателството с маски. Според организаторите,  маската за лице е добър начин да бъде показано на правителствата по света, че хората искат да дишат чист въздух.

Нека решим какво да предприемем, за да „Победим замърсяването на въздуха“ – #BeatAirPollution

Ето още няколко примера:

  • Използвай обществен транспорт, пътувай споделено, карай велосипед, или се придвижвай пеша.
  • Премини на хибриден или електрически автомобил и използвай електрически таксита.
  • Изключи двигателя на автомобила, когато не си в движение.
  • Компостирай органичните хранителни продукти и рециклирай неорганичните отпадъци.
  • Използвай не-токсични бои.

Заедно можем да „Победим замърсяването на въздуха“