Национален парк „Пирин“ отбеляза 56-ата си годишнина

Национален парк „Пирин“ отбеляза 56-ата си годишнина с награждаването на победителите в конкурса „През девет планини в десета”. Официалната церемония се проведе вчера в Посетителския информационен център в Банско. Участниците се състезаваха в три категории: фотография, рисунка и есе, а вдъхновение за всички беше любимата Пирин планина. Конкурсът се организира в този формат за втора поредна година.

Отличени в категория „Фотография” са Антон Янев от гр. Гоце Делчев (I-во място),  Георги Шагов от гр. Гоце Делчев (II-ро място) и   Христо Тумбев от гр.Смолян (III-то място).

В категория „Рисунка” – Иван Занев от гр. Гоце Делчев (I-во място),  Снежана Костадинова от гр. Гоце Делчев (II-ро място) и Антон Янев от гр. Гоце Делчев (III-то място).

В категория „Есе“ – Станимира Василева от гр. Гоце Делчев (I-во място), Снежана Костадинова от гр. Гоце Делчев (II-ро място) и Николина Барбутева от гр. Пещера (III-то място).

 

На 8 ноември 1962 г. Комитетът по горите и горската промишленост обявява създаването на Народен парк „Вихрен”, включващ водосборните басейни на реките Бъндерица и Демяница. Основна цел е да се съхранят неповторимото биологично разнообразие и забележителните природни образувания в Пирин планина. Наследник в опазването и стопанисването на тази дива природа е Национален парк „Пирин”.