Дирекция „Национален парк Пирин“ отбелязва Световния ден на околната среда

В Посетителски-информационен център в Банско 110 ученици и техните ръководители се включиха в инициативите за отбелязване на Световния ден на околната среда – 5 юни. Те научиха повече за защитената територия и каква е ролята на парковата дирекция. Децата се запознаха с признаците, по които се определят различните видове иглолистни дървета и начина им на залесяване. С помощта на експерти от ДНП „Пирин“, група ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Бачево, засадиха няколко дървета от видовете смърч (Picea abies) и ела (Abies alba), след което се отправиха към най-старото иглолистно дърво – Байкушевата мура. След запознаване с историята на многовековното дърво и любопитни факти за него, денят продължи с поход до езеро Окото. Децата бяха подготвили чували за събиране на отпадъци, но такива не бяха намерени по туристическия маршрут от х. Вихрен до ез. Окото. Политиката на ДНП „Пирин“ в борбата за намаляване на замърсяването е многогодишна и протича под мотото „Обичаш ли гората – боклука в торбата“.

„Да победим замърсяването с пластмаси“ е темата на Световния ден на околната среда 2018 г. Това ни приканва да се замислим как можем да променим всекидневието си, за да намалим вредите от замърсяването с пластмаси върху околната среда, върху дивата природа и нашето здраве и качество на живот.

Всяка година на 5 юни се отбелязва Световния ден на околната среда, който е най-мащабното събитие, посветено на опазване на природата. От отбелязването му, за първи път през 1972 г. до сега, хората са организирали хиляди събития – от почистване на квартала и противодействие срещу престъпленията над дивата природа, до залесяване и възстановяване на съществуващи гори.