Служители на парк „Пирин“ потушиха пожар, възникнал от мълния

    Служители на Дирекция Национален парк „Пирин“ загасиха днес пожар, възникнал в местността Църномогилски чал в участък „Вихрен” на парка. Причината за възникването на пожара е паднала мълния.

    Около 12 ч на служебния телефон на главен инспектор инж. Петър Петров е получен сигнал от туристи, че се забелязва дим. Към мястото се отправя гасачески екип от 7 служители на дирекцията, уведомени са всички институции по схемата за оповестяване при възникване на пожари на територията на парка – Дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ, РСПБЗН в Банско и Регионалната дирекция по горите – Благоевград.

    В 14 ч гасаческият екип е на мястото на пожара и докладва, че гори горната част на дърво от вида Черна мура, заобиколено от млад подраст.  Взети са всички мерки срещу разрастване на пожара – направена е минерализована ивица с широчина 2 м, която не позволява на огъня да се разпространи. Мястото е труднодостъпно и липсва вода в близост до обекта, което би било много опасно в случай, че пожарът не е бил загасен навреме.