Четиридневен планински преход

С четиридневен планински преход из вълшебната Пирин планина, далеч от градската среда, децата от клуб „Млад планинар“ гр. Петрич и Дирекция „Национален парк Пирин“ отбелязаха 55 годишнината от създаването на защитената територия.

През първия ден от своето предизвикателство младите ентусиасти „лекозагряха“ с кръгов преход от Байкушевата мура до х. Вихрен през Муратово езеро,Рибно езеро и езеро Окото.По време на похода децата се запознаха с върховете и езератавБъндеришкия циркус.

В извор на вдъхновение се превърна и втория ден от преходав Пирин. Групата измина маршрута х. Вихрен – Превала – х. Демяница с много настроение и силни емоции.
„От Вихрен до Демяница искаме без раница“ беше мотото на деня. Водачи бяха самите деца, които под зоркия поглед на своите ръководители и паркови експeрти преведоха групата по планинската пътека.

Младите водачи не позволиха на никого от групата да изостане или да върви далеч напред, а се движеха задружно.На х. Демяница те блажено разпуснаха от продължителното натоварванекато потопиха крачета в ледената вода.

На третия ден от прехода, заредени с нови сили,те се отправиха от х. Демяница към заслон Тевно езеро. След преценяване на възможностите и предела на силите си няколко от децата изкачиха и внушителния връх Джангал.

Така завърши съвместния преход на децата от клуб „Млад планинар“ – гр. Петрич и Дирекция „Национален парк Пирин“. Благодарим на младите природолюбители и техните ръководители. Очакваме с нетърпение общите ни бъдещи инициативи.