Открита лекция на тема „Пеперудени истории“

Открита лекция на тема „Пеперудени истории“ се проведе в Посетителския център в гр. Банско

Втората от поредицата открити лекции, представящи биоразнообразието на Национален парк „Пирин“, се проведе в Посетителския център в гр. Банско.

Лектор на събитието бе Здравко Колев – магистър по екологична зоология и наука за околната среда от Хелзинския университет. Колев е сътрудник към Национален природонаучен музей, Българска академия на науките и основен координатор на Българската мрежа за мониторинг на дневните пеперуди.

Пред присъстващи и пред онлайн аудитория бяха представени дневните пеперуди в Пирин. От около 500 вида в Европа и 218 вида в България,  в Пиринския край се срещат около 200 вида дневни пеперуди.

Проучването на пеперудите в Пирин стартира в началото на 20 в. Като един от първите изследователи, изучавал Пиринския край, е естествоизпитателя Александър Дряновски. През 1914 г. експедиция водена от цар Фердинанд и Иван Буреш проучват по-подробно дневните пеперуди в Пирин. Подробни проучвания и нови модерни подходи прилага впоследствие Золтан Варга, който представя информация за субендемичните видове от дневните пеперуди.

Уникалното съчетание на климатични условия, геология, топография и плейстоценска история е причината за богатото видово разнообразие на дневни пеперуди в Национален парк „Пирин”. В защитената територия се срещат около 160 вида дневни пеперуди.

Някои видове са уникални и много лесно определими, но понякога външния вид е много подвеждащ. Повече за кадифянките, синевките и много други видове можете да научите тук: http://www.butterfliesofbulgaria.net/.

Поредицата, посветена на 60 – тата годишнина от създаването на Национален парк „Пирин“ ще продължи с открита лекция на тема „Един непознат свят – пещерите в Национален парк Пирин“.