Да изчистим България заедно

За поредна година Дирекция „Национален парк Пирин“ се включи в националната кампания „Да изчистим България заедно“, като организира почистване на защитената територия.
На 16 септември експерти и охранители от Дирекцията на  “Национален парк Пирин” излязоха за да почистят подходите към защитената територия.

Желание да участват в почистването изявиха и около 200 доброволци – туристи, членове на „Спортен клуб на ветераните – Банско“ и „Мото дружина Банско“, ученици от НУ „Отец Паисий“ и СУ „Неофит Рилски“ гр.Банско.

Участниците в кампанията почистиха ски пистите в ски-център Банско, туристическа пътека „Ролбан“ – пригодена за хора в неравностойно положение, района около асфалтовия път от гр. Банско за х. Вихрен, района около Безбожко езеро, местата за отдих на територията на парка, подходите към защитената територия в м. Кулиното, м. Бетоловото и м. Мозговица и подходите към резерват Тисата.

За всички участници дирекцията на парка бе осигурила – чували и ръкавици. До момента са събрани и извозени над 200 чувала с отпадъци до регламентираните сметища в  общините.

Общо е впечатлението, че с всяка изминала година отпадъците, които се събират по време на националната кампания „Да изчистим България заедно!“ и през летните акции за почистване на туристическите пътеки в Пирин, намаляват. Факт, който в голяма степен се дължи на постоянната работа на парковата дирекция с подрастващите млади  хора в посока екологично възпитание и образование.